Τι είναι το άκαρι

Τι είναι τα ακάρεα οικιακής σκόνης;

altΤα ακάρεα είναι μικροσκοπικοί οργανισμοί και ανήκουν στην οικογένεια των αραχνοειδών. Είναι ζωύφια που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι. Το μέγεθός τους είναι 0,3 mm και τρέφονται με τα απονεκρωμένα κύτταρα του ανθρώπινου δέρματος. Σε ένα γραμμάριο σκόνης υπάρχουν περίπου 2.500-5.000. Η διάρκεια ζωής των ακάρεων είναι μικρή, παρ’ όλ’ αυτά αναπαράγονται ταχύτατα. Τα θηλυκά ακάρεα γεννούν κάθε τρεις εβδομάδες περίπου 30 αυγά.   

alt

Το υγρό και θερμό κλίμα του σπιτιού προσφέρει ιδανικές συνθήκες για την αναπαραγωγή και την επιβίωση των συγκεκριμένων ζωυφίων. 

Πού ζουν;

altΣε όλες τις υφασμάτινες επιφάνειες. Προτιμούν κυρίως τα θερμά, υγρά μέρη όπως το εσωτερικό ενός στρώματος. Τα κρεβάτια είναι ο αγαπημένος τους βιότοπος. Βρίσκονται ακόμη και στην καθαρότερη κρεβατοκάμαρα, αλλά και στα χαλιά και στις μοκέτες, στις κουρτίνες, στις ραφές των στρωμάτων, στα μαξιλάρια, στους καναπέδες και ούτε το πιο σχολαστικό άτομο στην καθαριότητα δεν μπορεί να τα βρει!

alt

Ένα  διπλό στρώμα φιλοξενεί από 2 μέχρι 10 εκατομμύρια ακάρεα. Όσο πιο παλιό είναι ένα στρώμα τόσο μεγαλύτερη και η συγκέντρωση των ακάρεων και των βλαβερών ουσιών τους. Αρκεί να σκεφτείτε ότι μέσα σε 1 μήνα το καινούργιο σας στρώμα θα έχει συγκεντρώσει περίπου 5.000 από αυτά και σε 1 χρόνο πάνω από 1.500.000. Στο στρώμα ζουν, τρώνε, αποβάλλουν τα περιττώματά τους, αναπαράγονται και ψοφάνε.

Από έναν ενήλικα πέφτουν  ετησίως περίπου 500 γραμμάρια νεκρού δέρματος κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτό είναι υπέρ αρκετό για τα ακάρεα, για να λατρέψουν  το στρώμα σας, αφού είναι μια τεράστια πηγή τροφής γι’ αυτά (τρέφονται από τα νεκρά κύτταρα του δέρματος του ανθρώπου)! Τα κατοικίδια ζώα δημιουργούν πολύ περισσότερη τροφή για τα ακάρεα σκόνης.

Τα περιττώματα των ακάρεων προκαλούν τις αλλεργίες

altΔεν είναι όμως τα ακάρεα, αυτά κάθε αυτά, που δημιουργούν το σοβαρό πρόβλημα. Τα ακάρεα αποβάλλουν τα περιττώματά τους 20-30 φορές την ημέρα. Στα περιττώματά τους περιέχεται μια ορμόνη που λέγεται γουανίνη. Η γουανίνη είναι αυτή που προκαλεί τα αλλεργικά συμπτώματα. Οι σβώλοι των περιττωμάτων τους είναι τόσο ελαφριοί που  μπορούν να εισχωρήσουν εύκολα στη μύτη και το στόμα μέσω της αναπνοής.

 

 

Attack of the Dust Mites II

Ακούστε την διαφήμιση μας

Η ραδιοφωνική μας διαφήμιση παίζεται σε ραδιόφωνα της Καβάλας, κι έχει ενδιαφέρον!

{play}images/stories/OIKOCLEAN/music/1.mp3{/play}